maanantai 26. syyskuuta 2016

Aleksander Graham Bell

8.10. National museum of Scotland. Esitelmä aiheesta Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell on syntynyt 3.maaliskuuta 1847 Edinburghissa Skotlannissa. Hän oli skotlantilainen tiedemies ja keksijä. Parhaiten hänet tunnetaan puhelimen keksijänä ja tunnetuksi tekijänä. Hänen isänsä oli puhefysiologian tutkija ja erikoistunut kuurojen puheopetukseen. Bellin äiti sekä vaimo olivat molemmat kuuroja. Hänellä oli myös kaksi veljeä. Hän muutti perheensä mukana Kanadaan ja otti myöhemmin Yhdysvaltojen kansalaisuuden. Hän opiskeli Edinburghin Royal High Schoolissa, mutta erosi sieltä 15 vuotiaana. Myöhemmin hän opiskeli Edinburghin yliopistossa.

Bell Muutti Bostoniin vuonna 1871 ja ryhtyi kuurojen opettajaksi. Hän avasi äänen fysiologian ja mekaanisen puheen koulun 1872. Hänen kuuluisin oppilaansa oli Helen keller. Bellistä tuli äänen fysiologian tohtori Bostonin yliopistossa. Hän suunnitteli pianon, joka toimii sähköisesti. Vuonna 1874 Bellin tutkimus työ harmonisen telegrammin eli puhelimen kanssa sujui menestyksekkäästi. Kilpailu puhelimen patenttioikeuksista oli kovaa. Bell sai rikkaita sijoittajia työhönsä. Hänelle myönnettiin patentti 1876. Bell telephone Company-yhtiö perustettiin vuonna 1877.Bell teki kokeita leijoilla ja ilmaa raskaammilla lentokoneilla. Hän alkoi suunnitella lentokoneita vuonna 1891. Vuonna 1907 hän perusti Aerial Experiment Associaton-järjestön. AEA rakensi ilmajäähdytteisen lentokoneen, joka lensi Pohjois-Amerikan ensimmäisen julkisen lennon 12.maaliskuuta 1908. Bell oli myös läsnä uuden Silver Dart- lentokoneen esitelyssä 23.helmikuuta 1909. Silver Dartilla lennettiin Kanadan ensimmäinen lento. AEA kehitti myös siivekeohjausta.


Bell piti kantosiipialusta merkittävänä luettuaan siitä arikkelin. Bell ryhtyi tämän perusteella kehittelemään sitä. Bellin yhtiön HD-4- kantosiipialus saavutti kymmenen vuotta kestäneen vesikulkuneuvojen nopeusennätyksen 114,04 km\h vuonna 1919.


Bellin lukuisia kappaleita hänen kirjoituksistaan on Yhdysvaltojen kongressin kirjastossa ja Alexander Graham Bell instituutissa. Vuonna 1880 hän vastaanotti Volta-palkinnon 50 000 frangia. Vuonna 1940 bellistä julkistettiin postikortti. Tammikuussa 1915 Bell puhui ensimmäisen yli mantereen kantaneen puhelun, Bellin puhuneen New Yorkista ja Thomas A. Watsonin vastaanottaessa puhelun San Francisscossa.

Bellin keksintöjä voidaan pitää merkittävinä, koska ne ovat muuttaneet hyvinkin paljon maailmaa. Bellin keksinnöt ovat helpottaneet elämää ja yhteydenpitoa. Ennen lentokoneen keksimistä joutui matkat tekemään laivalla tai autolla. Lentokoneella pystyi tekemään pitkänkin matkan todella nopeasti. Puhelimen avulla ihmisten yhteyden pito parani huomattavasti. Molemmat keksinnöt ovat kehittyneet todella paljon Bellin aikaisista malleista. Kaiken kaikkiaan Bellin tekemä työ oli hyvin merkittävä ihmiselle.

Aarre ja Matias

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti